Vår historie

Gullsmed J.Frisenberg ble etablert i 1868 og dagens lokaler i gågata på Lillehammer har vi hatt siden 1880.  Butikken er i dag drevet av 5. generasjon gullsmedmester Fredrik S. Frisenberg. Vi er frittstående/kjedeuavhengig og stolte av å ha et stort og solid verksted, med service og fag i høysetet sammen med deg som kunde. Vi har tro på at gode priser, sammen med service og det å kunne sitt fag, er nøkkelen til å lykkes i fremtidens konkurranse med flere og flere nettbutikker. Vi har butikk som du kan besøke oss i, eller du kan gjerne bestille egen time for privat visning i vårt showroom, der du/dere diskret og i rolige omgivelser kan komme fram til drømmeringen sammen med vår ekspertise. Vårt verksted sikrer kvalitet, trygghet, fleksibilitet og rask levering i butikken eller i nettbutikken.

Er det noe vi kan hjelpe deg med, så kontakt oss gjerne på post@frisenberg.no eller ring: 61250336

Julius Frisenberg

Gullsmed J.Frisenberg AS ble grunnlagt av Julius Frisenberg i 1880. Beliggenheten midt i Gågata på Lillehammer har vært den samme siden 1874. Julius var en svært dyktig håndverker og en driftig forretningsmann. Han startet raskt opp med eksport til Europa og USA av flotte filigran og emaljearbeider. For disse arbeidene høstet Frisenberg anerkjennelse og gullmedaljer fra bla annet verdensutstillingen i Paris i 1889, samme året som Eiffeltårnet ble åpnet. Han tok initiativ til og startet byens første elektrisitetsverk , noe som gjorde at Lillehammer var den andre byen i Norge som fikk elektrisk gatebelysning. Julius var opptatt av sine ansatte og var en av de første arbeidsgiverne i Norge som innførte begrensninger i hvor lang arbeidsdagen kunne være.

julius frisenberg Historie Historie
Karl wilhelm frisenberg Historie Historie

Karl Wilhelm Frisenberg

Sønnen Karl overtok rundt år 1900 og bygget bedriften videre, som på det meste hadde ca 30 mann i arbeid og var en betydelig produsent i Norge av bunadssølv, sølvbestikk og korpus. Han engasjerte seg i det meste og var bla en av initiativtagerne til Norges Gullsmedforbund og Lillehammer og Gudbrandsdalen Turistforening. Hans hjertesak var å utvikle turistnæringen i regionen og Karl var på stadige reiser i Norge med utenlandsk presse på slep for å promotere Lillehammer, Gudbrandsdalen og Jotunheimen. Han var ellers i det meste av styre og stell i byen, samt en aktiv politiker der han i flere perioder satt i formanskapet. Et av hans mange verv var å være formann i jubileumskomiteen i 1927 i anledning Lillehammer bys 100 års feiring.

Knut Frisenberg

Sønnen Knut Frisenberg overtok driften etter Karls død og han var en svært dyktig siselør og gullsmed. Han var en verkstedmann, foruten å ha stor lidenskap for kunst og litteratur. Knut tok bla initiativet til å starte Malerisamlingens venner (for Lillehammer Kunstmuseum) sammen med kunstneren Ole Mæhle. Som følge av lidenskapen for kunst hadde Knut Frisenberg byens største private kunstsamling og ga ofte kost og losji til kunstnere på gjennomreise.

knut frisenberg Historie Historie
merethe frisenberg sundgaard Historie Historie

Merete Frisenberg Sundgaard

Fjerde generasjon Merete Frisenberg Sundgaard drev forretningen frem til nåværende driver gullsmedmester Fredrik Frisenberg overtok driften i 2007. Merete tok over driften i 1976 og hun er utdannet gullsmedmester, diamant-gutachter fra Idar-Oberstein og gemmolog.  Merete var svært engasjert i opprettelsen av gågata og beholde balansen mot den store kjøpesenterboomen på 90-tallet. Merete og et knippe andre engasjerte mennesker bør i dag få æren for at vi har et levende og ikke et dødt sentrum, som vi dessverre har sett i så mange andre byer. Hun var en aktiv politiker og satt to perioder i formannskapet, samt i et utall styrer, utvalg.

Fredrik S. Frisenberg

Femte generasjon og nåværende driver gullsmedmester Fredrik S. Frisenberg tok over driften i 2007 og har siden den gang valgt å gjøre butikken helt kjedeuavhengig og frittstående. Han har i tillegg til gullsmed -og økonomiutdanning også blitt godkjent takstmann av Norges Gullsmedforbund. Han sitter pr oktober 2022 som Styreformann i Lillehammer Handelstandsforening, og er svært engasjert, som sine forgjengere,  i å ta vare på og utvikle byen videre. Han sitter pr oktober 2022 i styret i Lillehammer Fjellparkering AS som har som formål å bygge ett av Norges største parkeringsanlegg i fjell under sentrum. Han sitter også i styringsgruppa for Lillehammer bys by jubileum i 2027. Litt artig er at det er 100 år etter at hans oldefar var Formann for byjubileet i 1927.

Fredrik har igjen fått et  komplett verksted under eget tak og satser tungt på faget, der andre velger/må legge ned.  Han har også utviklet en av Norges største nettbutikker med gullsmedvarer på nett, som har blitt et viktig bein å stå på inn i fremtiden.

fredrik frisenberg Historie Historie

Kontakt oss

Er det noe du ikke finner i nettbuttikken så kontakt oss gjerne, så undersøker vi om det er mulig å få tak i! Vi spesiallager også på eget verksted og kan tilpasse etter egne ønsker.

Gullsmed J. Frisenberg
Storgata 74
2609 Lillehammer
61 25 03 36
post@frisenberg.no